Hevoskirjallisuus

Hevosaiheiset kirjat ovat oiva tapa syventää omaa tietouttaan hevosista ja ratsastuksen eri lajeista. Teoriassa onkin hyvä opetella joitakin taitoja, joita voi harjoitella sitten hevosten parissa eri harjoitusten muodossa. Tässä artikkelissa esittelen muutamia hevosaiheisia tietokirjoja.

  • Hevonen. Ensimmäinen Oppaani – on tietokirja, jonka on kirjoittanut Tuire Kaimio sekä Minna Tallberg. Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja sen kustantajana toimii WSOY. Kirja on runsaasti kuvitettu kirja, jossa johdatetaan lukija hevosten ja ponien maailmaan. Kirjassa opetetaan, miten tulkitaan hevosten erilaisia eleitä, sekä miten hoidetaan hevosia ja poneja oikeaoppisesti. Kirjassa painotetaan oikeanlaista kanssakäymistä hevosten kanssa, jotta hevosen ja ihmisen välille syntyy syvä luottamus. Kirjassa on hyvä kuvasarjat, jotka auttavat havainnollistamaan ohjeita. Oppaassa käydään läpi myös yleisimpiä ongelmatilanteita, sekä miten ne voidaan ratkaista.
  • Pieni Hevostaito -opas on Suomen Ratsastajainliiton (eli SRL) julkaisema opas, jossa opetellaan perushevostaitoja. Oppaassa käydään läpi millainen on hevosten elinympäristö ja millaiset ovat hevosten peruskäyttätymismallit. Kirjan avulla saat perustiedon lajista ja hevosista, sekä se on hyvä pohja vasta-alkajille.
  • Ratsasta Paremmin on vuonna 2015 julkaistu Tina Sederholmin opas ratsastukseen. Kirjassa käydään läpi, millaiset ovat ratsastajan avut, sekä miten niiden vaikutus on parasta mahdollista. Oikeat avut ja istunta on käyty selkeästi läpi kirjassa kuvien avulla. Kirja sisältää 30 harjoitusta, joilla voi parantaa omaa ratsastustaan. Se on sopiva opas kaikentasoisille ratsastajille vasta-alkajista aina kilparatsastajiin asti. Kirjassa painotetaan hyviä perinteisiä hevosmiestaitoja.
  • Taitava Ratsastaja on George Morrisin kirjoittama opas kaiken tasoisille ratsastajille. Kirja on runsaasti kuvitettu, sillä kuvat auttavat sisäistämään kirjassa esitettyjä ohjeita ja teorioita. George Morris painottaa hyvää ja selkeää hevosmiestaitoa, jotta hevosten kanssa toimiminen on johdonmukaista sekä hallittua. Kirja käy läpi aivan vasta-alkajan tarvittavat taidot sekä siinä edetään aina kilpailemiseen asti. George Morris on monenkymmenen vuoden hevostaustan omaava ratsastuksen ammattilainen, jolla on selkeä ja järkevä metodi hevosten kanssa toimimiseen. Hän on osaava ratsastaja sekä valmentaja. Oman osaamisen analysoiminen ja jatkuva kehittäminen auttavat ratsastajaa kehittymään parhaaksi mahdolliseksi.