Ratsastuksen eri lajit

Ratsastus on monipuolinen laji, joka sopii kaikille vauvasta vaariin. Laji auttaa kehittämään tasapainoa sekä koordinaatiokykyä. Ratsastuksesta löytyy monia eri lajeja, joten vaihtoehtoja on rauhallisesta lajeista pitäville sekä vauhdikkaampia lajeja hurjapäille. Ratsastuksen suosituimmat lajit ovat koulu-, este- ja kenttäratsastus.

Kouluratsastus

Kouluratsastus on ratsastuksen laji, jossa ratsastaja ja hevonen, eli ratsukko, suorittavat yhdistelmän erilaisia liikkeitä ennalta sovitulla radalla. Lajissa tärkeintä on täsmällinen tehtävien suorittaminen sekä ratsukon leetön vuorovaikutus. Kouluratsastus on laji, jota pääsee kilpailemaan jo varsin perustaidoilla, mutta eteneminen on mahdolllista aina olympialaisiin asti. Kouluratsastuksen tavoite on olla mahdollisimman hienovaraista sekä täsmällistä ja ratsukon yhteistyö olla saumatonta. Kouluratsastus tapahtuu joko lyhyellä (20 x 40 metriä) tai pitkällä (20 x 60 metriä) radalla. Kenttää ympäröi matalat valkoiset kouluaidat ja radan ulkoreunan pisteet on merkitty Kouluratsastuskilpailuissa arvostelu tapahtuu asteikolla ykkösestä kymmeneen puolenpisteen tarkkuudella.

Esteratsastus

Esteratsastuksessa ratsukko, eli ratsastaja ja hevonen, ylittävät esteitä järjestyksessä. Rataan kuuluu yleisimmin 8-20 estettä joiden korkeus riippuu esteratsastusluokasta. Esteratsastusluokkia voi olla aivan matalista puomiluokista aina 170 senttimetriä korkeisiin maailmanluokkiin. Myös esteiden pituus vaihtelee jopa yli kahteen metriin. Yleisimmin esteluokissa pyritään olemaan mahdollisimman nopeita ilman esteiden pudotuksia. Erilaisia aikaluokkia on myös olemassa, joissa pyritään olemaan mahdollisimman nopeita ja pudotukset muutetaan aikasakoiksi. Myös korkeushyppyluokkia on olemassa, joissa kilpaillaan kierros kerrallaan estettä kokoajan korottamalla ja selvittämällä kuka hyppää korkeimman esteen. Esteratsastus on vanhimpia ratsastuksen lajeista.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastus on ratsastuksen laji, jossa on kolme osakilpailua. Kenttäratsastuskilpailuun kuuluu koulu-, este- ja maastokoe, jotka suoritetaan yhden tai kahden päivän aikana. Koulukokeessa suoritetaan ennaltamäärätty koulurata ja suoritukset pisteytetään. Estekokeessa suoritetaan esterata, jossa pyritään olemaan mahdollisimman nopeita ilman virheitä. Maastokoe ratsastetaan nimensä mukaisesti maastossa, ylittäen erilaisia luonnonesteitä. Maastoradalla on tavoiteaika, jonka puotteissa ratsukon tulee tulla maaliin, jotta ratsukko ei saa virhepisteitä. Kenttäratsastuksessa lasketaan yhteen kaikkien kokeiden tulos, ja parhaan yhteispistemäärän saanut ratsukko voittaa kilpailun. Myös kenttäratsastus on olympialaji. Kenttäratsastusta kutsutaan usein ratsastuksen kuninkuuslajiksi, koska se vaatii ratsukolta erittäin monipuolisia taitoja sekä kestävyyttä.