Ratsastuksen aloittaminen

Ratsastuksen aloittaminen on helppoa oman alueen ratsastuskoulussa. Ratsastuskouluja on paljon saatavilla ympäri maata, joten valinnanvaraa riittää varmasti jokaiselle. Ratsastus on hyvä laiji kehittämään omaa tasapainoaan sekä koordinaatiokykyä. Hevosten kanssa toimiminen auttaa oppimaan vastuun kantamista sekä hevosten kanssa toimimista. Hevosilla sanotaan olevan terapeuttinen vaikutus, joten se auttaa vähentämään stressiä ja poistaa harmit.

Ratsastuksen aloittaminen on hyvä aloittaa ratsastuskoulussa, sillä ratsastuskoulujen toiminnasta vastaa ammattilaiset. Valvovan silmän alla on turvallista tutustua uuteen lajiin ja saada heti alusta asti oikeanlaista opastusta uuteen harrastukseen. Ratsastuksen voi aloittaa oikeastaan kuka vain, sillä ratsastus sopii kaiken ikäisille aina vauvasta vaariin asti. On kuitenkin huomioitava, että joillakin ratsastuskouluissa saattaa olla painoraja ratsastajille, joten kovin suuret ja painavat henkilöt voivat olla estyneitä osallistumaan ratsastuskoulun ratsastustunneille.

Ratsastuksen aloittaminen on melko helppoa ja aloittamiseen ei vaadita hirveästi varusteita. Usein ensimmäisille ratsastustunneille voi osallistua jo olemassaolevilla vaatteilla ja varusteilla, mutta hevoskärpäsen purressa on syytä miettiä omien varusteiden hankkimista.

Varusteet, joita alkuun pääsemiseen suositellaan:

  • Ratsastuskypä. Monet lainaavat kypäriä uusille ratsastajille, mutta jos meinaa jatkaa harrastusta jatkaa, on syytä hankkia oma ratsastuskypärä. Ratsastuskypärä on kypärä, joka suojaa ratsastajaa pudotessa hevosen selästä. Kypärän tulee olle hyvin istuva sekä pysyä tukevasti päässä. Ratsastuskypärä tulisi vaihtaa aina, kun se saa kolhuja. Kolhiintuessaan ratsastuskypärän sisäinen iskunsuojausjärjestelmä heikentyy ja tosipaikan tullen se ei välttämättä suojaa kovinkaan hyvin.
  • Ratsastuskengät. Ratsastuskenkien tai -saappaiden tärkein ominaisuus on pieni korko, joka estää jalan luisumisen jalustimen läpi. Hyvät jalkineet on tukevat ja ne eivät aiheuta käyttäjälleen hiertymiä tai rakkoja. Ratsastukenkien kanssa käytetään usein joko minichapseja tai saappaanvarsia, jolloin ne tukevat jalkaa ja suojaavat säärtä ratsastaessa. On makukysymys, haluaako ratsastaja käyttää ratsastuskenkiä ja minichapsejä tai saappaanvarsia, vai valitseeko hän ratsastussaappaat.
  • Ratsastushanskat. Hanskojen tärkein tehtävä on suojata ratsastajaa hiertymiltä, sekä ne auttavat pitämään ohjat ja narut käsissä ilman luistoa. Hyvät ratsastushanskat on hyvät istuvuudeltaan ja ovat mukavat käyttää. Talvella käytettävät hanskat voivat olla esimerkiksi rukkaset, joissa on kolme eri lokeroa sormille.