Ratsastuskoulut

Ratastuskoulut ovat hyvä tapa päästä tutustumaan uuteen lajiin ja aloittaa uusi harrastus. Ratsastus sopii kaikenikäisille ja se sopii niin naisille kuin miehillekin. Ratsastuskoulut tarjoavat ammattimaisen ympäristön, jossa on laadukkaat puitteet ja ammattimaiset opettajat. Ratsastuskoulujen opettajat ovat koulutukseltaan usein ratsastuksenohjaajia tai -opettajia, jolloin he ovat käyneet kouluja opettamista varten. Hevoset ratsastuskouluilla on valikoitu sopiviksi käyttötarkoitusta varten, sopiva ratsu löytyy vasta-alkajillekin. Ratsastuskouluja löytyy ympäri Suomea (ja maailmaa), joten valikoimaa löytyy runsaasti. Löytyy erilaisia maalaistalleja, jossa eletään luonnon keskellä ja talleilta löytyy usein myös muita eläimiä, tai voi olla keskieurooppalaisia talleja muistuttavia kivilinnoja, joissa hevosmäärät voivat olla melko suuretkin.

Suomen Ratsastajainliitto eli SRL myöntää jäsenyyksiä eri ratsastuskouluille. SRL :n valvomat jäsentallit ovat laadukkaita, ammattitaitoisia ja hevosystävällisiä. Niitä valvotaan ja tarkastetaan jatkuvasti liiton puolesta, useimmin kerran vuodessa tai kahdessa. Jäsenyyden edellytyksenä on koulutettu henkilökunta, ratsastuskouluun soveltuvat hevoset ja tilat sekä että kaikki ratsastajat jotka tallilla ratsastavat ovat vakuutettuina.

Useimmilla ratsastuskouluilla alkeiskurssille pääsee 6-7 vuotiaana, mutta osassa ratsastuskouluja järjestetään niin sanottuja minikursseja, joille pääsee osallistumaan huomattavasti nuorempia osallistujia. Monet ratsastuskoulut tarjoavat myös talutusratsastuksia, jolloin lajiin tutustujat pääsevät hakemaan tuntumaa ratsastukseen ennen varsinaisen harrastuksen aloittamista.

Ratsastuskoulujen toiminta ei ole vain vasta-alkajia varten. Pidemmälle edenneet ratsastuksen harrastajat saavat paljon irti ratsastukouluilta. Edistyneempien tunnit tarjoavat mahdollisuuden kehittää omaa ratsastustaitoaan koulutetun ammattilaisen valvonnan alaisena. Pidemmälle edistyneet ratsastuskoulujen oppilaat saavat usein mahdollisuuden kilpailla ratsastuskoulun omissa kilpailuissa ja joissakin tapauksissa myös ratsastuskoulun ulkopuolisissa kilpailuissa.

Monien ratsastuskoulujen tarjontaan kuuluvat myös monipuoliset kurssit ja

erilaiset leirit. Ratsastusleirit ovat suosittuja varsinkin koulujen kesälomilla. Ne kestävät usein viidestä päivästä seitsemään ja useimmin yöpyminen tapahtuu ratsastuskoululla tai sen välittömässä läheisyydessä. Ratsastusleireille ratsastuksen harrastajat kokoontuvat harjoittelemaan ja syventämään omia taitojaan sekä pitämään hauskaa uusien kavereiden ja hevosten kanssa. Ratsastuskoulujen kurssit on usein muutaman päivän kestäviä täsmäkursseja eri aiheista. Ne voivat olla esimerkiksi kouluratsastuksen kursseja, jossa päästään ratsastamaan vaativampia kouluratsastuksen liikkeitä, joita ei ole mahdollisuus harjoitella omalla ratsastustunnilla.